Charakterystyka wybranych zakładów gastronomicznych

Pobierz

Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego 1. .. Rola żywienia w wybranych chorobach społecznych.. Dział obsługi konsumenta 6.3.5.. Działy zakładu gastronomicznego .. 24 2.2.. Poza podstawowym rozdziałem na zakłady gastronomiczne sieci otwartej oraz zakłady gastronomiczne sieci zamkniętej, lokale tej pierwszej dzielą się na mniejsze podkategorie.. Układ funkcjonalny powierzchni w zakładach gastronomicznych 2 TG.13.2(9)1 BHP(7)1 BHP(7)2.1.3.. Zaplecze gastronomiczne .. 25 2.2.1.. Programy komputerowe do kalkulacji kosztów .75Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe, gastronomia sieciowa, firmy cateringowe oraz przedsiębiorstwa zajmujące się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego.. Należy także zaznaczyć, że sektor usług gastronomicznych był wtedy bardzo słabo rozwinięty.. Powinien zawierać wszystkie ważne z punktu widzenia bezpieczeństwa zdrowotnego informacje: skład surowcowy właściwości fizykochemiczne: ph, aktywność wody, zawartośćZASTĘPCA KIEROWNIKA ZAKŁADU - podczas nieobecności pełni obowiązki kierownika zakładu, samodzielnie zarządza wydzielonym pionem w zakładzie gastronomicznym np.: barami; REFERENT ROZLICZEŃ - obecnie: księgowy - prowadzą pełny rejestr transakcji finansowychW samoobsługowych zakładach gastronomicznych goście mogą zwracać brudne naczynia do okienka lub odkładać je na specjalne wózki..

Podstawy projektowania zakładów gastronomicznych .

Zawód kucharz o symbolu cyfrowym 512001 jest kształcony w ramach obszaru hotelarsko-gastronomiczno-turystycznego HGT.. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego 6.1.. Typy placówek gastronomicznych .. Należą do nich: Gastronomia indywidualna; Gastronomia systemowaCharakterystyka usług gastronomicznych i ich planowanie Kalkulacja kosztów usług gastronomicznych i sprzedaż tych usług Zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska w PolsceZe względu na zakres żywienia zakłady gastronomiczne możemy podzielić na: - zakłady o pełnym zakresie wyżywienia są to: restauracje, bary, bistra, jadłodajnie.. Charakterystyka gastronomii i technologii gastronomicznej .. 17 Rozdział 2.. - zakłady o ograniczonym zakresie żywienia są to: kawiarnie, herbaciarnie, piwiarnie, miodosytnie,cukiernie, coctail bary, espresso, punkty gastronomiczne.. Dział produkcyjny .. 27 2.2.3.. Charakterystyka zakładów gastonomicznych.Podręcznik zawiera charakterystykę zakładów gastronomicznych istotną z punktu widzenia technologii gastronomicznej oraz procesów technologicznych przeprowadzanych w zakładach różnego typu.. Pojęcie układu funkcjonalnego zakładu gastronomicznego ..

... Charakterystyka usług gastronomicznych.

Piwiarnia Bufety *sprzedaż popularnych towarówZAKŁAD GASTRONOMICZNY - POJĘCIE Do przedsiębiorstw tego typu należą przedsiębiorstwa gastronomiczne, które: • prowadzą działalność produkcyjną w powiązaniu z działalnością handlową, to znaczy przetwarzają surowce spożywcze na posiłki i dostarczają je konsumentom;Zakłady gastronomiczne powinny świadczyć usługi na rzecz ludności w miejscach zamieszkania, centrach handlowych, w ośrodkach turystyczno-wczasowych, w zakładach pracy itd.. W dziale administracyjno-socjalnym wyodrębnia się pomieszczenia sanitarno-higieniczne dla personelu, takie jak: szatnia, WC dla personelu, pomieszczenie z natryskami i umywalkami, jadalnia oraz pokoje biurowe.Klasyfikacja zakładów gastronomicznych w obiektach hotelarskich 1 37.. Charakterystyka działów zakładu gastronomicznego .. Higiena osobista pracowników 3.29.Charakterystyka działów występujących w zakładach gastronomicznych.. Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe, gastronomia .Technologia Gastronomiczna/Sggw/ - od 87,80 zł, porównanie cen w 2 sklepach.. Zakłady typu uzupełniającego.zakłady gastronomiczne musiały być członkami Zrzeszenia Prywatnego Handlu i Usług..

Rodzaje zakładów gastronomicznych.

Zakłady gastronomiczne to obiekty, które łączy wspólny cel - wszystkie dążą do dostarczenia klientowi ostatecznego efektu obróbki surowca spożywczego - produktu.. Z drugiej strony szereg czynników, począwszy od wielkości, poprzez koncept i serwowaną kuchnię, po działalność dodatkową, sprawia, że mapa .Charakterystyka zakładów i punktow gastronomicznych Julia Janus i Klaudia Bąk klasa 2H Bistro *Potrawy są sporządzane na idywidualne zamówienie, *Obsługa kelnerska, *Staranny wystrój wnętrza, *Dodatkowe usługi kulturalno- rozrywkowe.. Placówki gastronomiczne - typy i charakterystyka.. Charakterystyka działów zakładu gastronomicznego 6.3.1.. Opis zawodu.. Podstawowe przepisy sanitamo-higieniczne obowiązujące w zakładach gastronomicznych 2.. OPIS PRODUKTÓW Jest to dokument opracowany dla każdego produktu lub grupy produktów, dla których będzie opracowany system HACCP w zakładzie gastronomicznym.. Dział magazynowy 6.3.2.. Kiosk - lokal wolno stojący, jednokondy-Rozdział 1.. Miejsca obrotu 1.. Dział ekspedycyjny 6.3.4.. Według H. Rechowicza (1977), w 1975 r. w Sosnowcu znajdowały się 62 zakłady gastronomiczne, w tym 50 uspołecznionych i tylko 12 prywatnych.rozwiązania przestrzennego obiektów hotelarskich.. Zwyczaje i nawyki żywieniowe Polaków .Ponadto zakłady gastronomiczne dzielą się na: - zakłady sieci otwartej czyli ogólno-dostępne, przeznaczone dla każdego konsumenta, - zakłady sieci zamkniętej nastawio-ne na obsługę ściśle określonych grup konsumentów np. stołówki w szkole, szpitalach..

Podstawy projektowania zakładów gastronomicznych 6.2.

Pojęcie układu funkcjonalnego zakładu gastronomicznego 6.3.. Wiadomości wstępne 1.. 23 1.3.4.WYDAWNICTWO SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO W WARSZAWIE ul. Nowoursynowska 161 02-787 Warszawa (budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)6.1.. Charakterystyka wybranych zakładów gastronomicznych w obiektach hotelarskich 2 40.. Charakterystyka zakładów gastronomicznych i świadczonych przez nie usług .. Dział magazynowy .. 25 2.2.2.. Dział ekspedycyjny .. 30 2.2.4.Szczegółowo omówiono ocenę towaroznawczą i zastosowanie w technologii gastronomicznej tłuszczów spożywczych, warzyw, ziemniaków, grzybów, owoców, mleka oraz przetworów mlecznych.. Zakłady typu uzupełniającego.. Dzai mł agazynowy .. Zakłady typu żywieniowego .. Wśród zakładów sieci otwartej możemy wyróżnić: Zakłady typu żywieniowego.. 30.Możliwości zastosowania technik i technologii w modyfikacji menu w gastronomii i cateringu (np. potrawy o obniżonej kaloryczności, potrawy bez laktozy, bez glutenu, bez alergenów).Rodzaje zakładów gastronomicznych — podział.. Organizacja funkcjonowania zakładów gastronomicznych .. 24 2.1.. Podsystemy rynku usług gastronomicznych 1 38.. Zasady prawidłowego układu funkcjonalnego zakładów gastronomicznych - charakterystyka działów (magazynowy, produkcyjny, ekspedycyjny, socjalny, konsumencki) i pomieszczeń zakładu, powiązania funkcjonalne, drogi technologiczne, organizacja przejść i ciągów komunikacyjnych.Ogólna charakterystyka kosztów zakładu gastronomicznego .. 71 3.1.2.. Na rynku usług gastronomicznych możemy wyodrębnić trzy podsystemy.. Zobacz inne Pozostałe podręczniki akademickie, najtańsze i najlepsze oferty, opinie.1) wyposażenie zakładów gastronomicznych 2) technologia gastronomiczna 3) język obcy w gastronomii oraz przedmiot organizowany w formie zajęć praktycznych, tj.: 1) zajęcia praktyczne Nauka zawodu ma na celu przygotowanie młodocianego do pracy w charakterze wykwalifikowanego pracownika lub czeladnika i obejmuje6..


wave

Komentarze

Brak komentarzy.
Regulamin | Kontakt